Агрофірма «Ольгопіль» завершила сівбу озимих культур
Осіння посівна – це відповідальний період, адже закладаються сталі класичні культури, які фактично забезпечують життєдіяльність багатьох господарств. І попри те, що минулий рік був складним для сівби озимих, і нинішній подекуди ставить перепони, Агрофірма «Ольгопіль» збільшила площі під озимим клином, заклавши під озимі ріпак та пшеницю більше на 15 %, аніж торік. Аргумент: без озимих зернових у сівознімі складно обійтися. Крім того, як каже головний агроном господарства Олександр Палайчук, Агрофірма має власний насіннєвий матеріал пшениці, адже з 2008 року є елітним насінгоспом та базовим господарством Інституту фізіології рослин генетики НААН України.
«Запорука вдалої посівної і майбутнього урожаю – це якість насіння та генетика. Водночас важливо і те, як ви підготуєте ґрунт перед тим, як покласти у нього насіння, щоб воно «почувалося комфортно» і ніщо не заважало йому проростати, – відзначає агроном. – Маючи власне якісне насіння озимої пшениці, ми вже отримали перші сходи, а на окремих ділянках пшениця вже починає кущитися. Тому наразі чекаємо на дощ, щоб культура набралася вологи»
Збільшення площ під озимим клином пояснюється ще й тим, що що на сьогодні підприємство має увесь набір техніки, щоб витримати ті норми, які потрібні для вирощування озимих культур. Крім того, саме озимина цього року дала гарний урожай, а процес обробітку, завдячують агрегату для вертикального обробітку ґрунту та сучасній і суперточній сівалці HORSCH Focus 6 TD, вдалося здешевити. Однак реалізувати зібраний урожай не вдається. Збут аграрної продукції – залишається проблемою №1 для сільгоспвиробників України.