АФ «Ольгопіль» розпочала посів озимих культур під урожай 2021 року
На полях агрофірми «Ольгопіль» триває підготовка ріллі під посів озимих. Традиційно найбільшу частку у їхній структурі займе пшениця. Далі йде озимий ріпак, та озимий ячмінь. Власне, озимий ріпак вже почали сіяти в господарстві. Під урожай ріпаку 2021 року підготували понад 650 га, з них наразі засіяли понад 100 % виділених площ.
Як відзначає головний агроном «Агрофірми «Ольгопіль» Іван Діхтяр, підприємство має увесь набір техніки, щоб витримати ті норми, які потрібні для вирощування такої вибагливої культури, як озимий ріпак. Середня врожайність цього сезону склала 3,5 т/га, що на 5 % вище, ніж торік. Досягти такого результату вдалося завдяки ретельній технології вирощування цієї культури.
«Своєчасно захищати культуру від хвороб і шкідників – це найголовніше завдання. Адже протягом останнього десятиліття суттєво зросла їхня кількість. Якщо колись вистачало однієї комплексної обробки на період вегетації, то в наш час аграріям необхідно провести мінімум 5–7 таких захисних обробок, – розповідає Іван Діхтяр. – У цьому випадку необхідно працювати не лише інсектицидами, а й проводити обробку фунгіцидами, щоб убезпечити озимий ріпак ще й від супутніх хвороб».
Загалом, за інформацією Вінницької ОДА, в регіоні під озимину аграрії підготували вже понад 420 тис. га ріллі. З них найбільша частку припадає на озиму пшеницю – 315,4 тис. га, 31,4 тис. га – під озимий ячмінь, 1,9 тис. – під жито. Паралельно з посівною на Вінниччині триває збиральна кампанія. В області обмолочено понад 420 тис. га, що становить приблизно половину від посіяних площ. Намолочено 2011,5 тис тонн зерна при середній урожайності 48,4 ц/га. Минулого року на відповідну дату було 54,4 ц/га.