Logo

Агрофірма "Ольгопіль"

  • Головна
  • Новини
  • Продукція
  • Про нас

РОЗМІЩЕННЯ КУЛЬТУР У СІВОЗМІНАХ

Noviy gibrid kukuruzi vn63 big

Вста­нов­ле­но, що беззмінне ви­ро­щу­ван­ня більшості сільсько­го­с­по­дарсь­ких куль­тур за­ко­номірно при­зво­дить до помітно­го зни­жен­ня про­дук­тив­ності. На­впа­ки, в умо­вах пло­дозміни най­повніше ре­алізується біологічний по­­тенціал їхньої про­дук­тив­ності.

Різні куль­ту­ри не­од­на­ко­во ре­а­гу­ють на беззмінне їхнє ви­ро­щу­ван­ня. Ку­ку­руд­зу, про­со, ко­ноплі, греч­ку, кар­топ­лю (за відсут­ності не­ма­тод) мож­на по­втор­но ви­ро­щу­ва­ти навіть декілька років поспіль на од­но­му полі без істот­но­го зни­жен­ня вро­жай­ності. Го­рох, цу­к­рові бу­ря­ки, пше­ни­ця, ячмінь, овес, жи­то, ви­ка не­га­тив­но ре­а­гу­ють навіть на один по­втор­ний висів і, на­впа­ки, «віддя­чу­ють» помітни­ми при­бав­ка­ми вро­жаю за пра­виль­но­го розміщен­ня їх у сіво­зміні. Лю­пин, льон, со­няш­ник, ка­пу­с­та, ко­ню­ши­на, лю­цер­на різко не­га­тив­но ре­а­гу­ють на по­вторні висіви. Ви­со­ка про­дук­тивність куль­тур, яким «не до впо­до­би» по­втор­ний висів, за­без­пе­чується тільки за пра­виль­но­го розміщен­ня у сівозміні з ура­ху­ван­ням до­пу­с­ти­мої періодич­ності їхніх посівів на од­но­му і то­му са­мо­му полі.

Вибір кра­щих по­пе­ред­ників за­без­пе­чується за оп­ти­маль­ної кон­цен­т­рації різних куль­тур у сівозміні. Де­які з них про­яв­ля­ють не­га­тив­ну ре­акцію не тільки за по­втор­но­го ви­ро­щу­ван­ня, але й за ча­с­то­го по­вер­нен­ня їх на по­пе­реднє місце. От­же, на­си­чен­ня сівозмін най­чут­ливіши­ми до місця ви­ро­щу­ван­ня куль­ту­ра­ми об­ме­жується мінімаль­но до­пу­с­ти­мим періодом їхньо­го по­вер­нен­ня на по­ле, за до­три­ман­ня яко­го не спо­с­терігається істот­но­го зни­жен­ня вро­жай­ності. Вста­нов­лені нор­ма­ти­ви є ос­но­вою для роз­роб­ки сівозмін, у то­му числі для виз­на­чен­ня мінімаль­но до­пу­с­ти­мої три­ва­лості ро­тації.

За пев­но­го на­бо­ру куль­тур, які не­обхідно розмісти­ти у сівозміні, три­валість ро­тації виз­на­чає куль­ту­ра із найбільшим періодом по­вер­нен­ня. На­при­клад, цу­к­рові бу­ря­ки, для яких період по­вер­нен­ня ста­но­вить три-чо­ти­ри ро­ки, мо­же зай­ма­ти од­не по­ле в 4–5-пільній сівозміні за чер­гу­ван­ня із куль­ту­ра­ми, що ма­ють та­кий са­мий або ко­рот­ший період по­вер­нен­ня (го­рох — пше­ни­ця ози­ма — бу­ря­ки цу­к­рові — ку­ку­руд­за — ячмінь).

Такі ви­мог­ливі куль­ту­ри, як льон, лю­пин, со­няш­ник, мож­на ви­ро­щу­ва­ти на од­но­му полі тільки у 6–8-пільних сівозмінах. Ок­ре­мим куль­ту­рам, на­при­клад ку­ку­рудзі, вла­с­ти­ва стійка са­мо­сумісність, що дає змо­гу ви­ро­щу­ва­ти їх про­тя­гом чо­ти­рь­ох-п’яти років поспіль на ок­ре­мих запільних ділян­ках та вивідних по­лях.

В інших рівних умо­вах мак­си­маль­на про­дук­тивність куль­тур мо­же бу­ти одер­жа­на за ви­ко­ри­с­тан­ня спри­ят­ли­вих по­пе­ред­ників, а за розміщен­ня їх після умов­но до­пу­с­ти­мих спо­с­теріга­ють помітне погіршен­ня рос­ту і роз­вит­ку на­ступ­них куль­тур.

Уро­жайність зер­но­вих, а зна­чить, і збір зер­на із гек­та­ра ріллі знач­ною мірою виз­на­ча­ють­ся рівнем кон­цен­т­рації сівозміни зер­но­ви­ми куль­ту­ра­ми і, на­сам­пе­ред, най­про­дук­тивніши­ми у кон­крет­них умо­вах.

Своєю чер­гою, вро­жайність ок­ре­мих куль­тур без­по­се­ред­ньо за­ле­жить від їхньої частки у сівозміні. Так, за збільшен­ня частки тієї чи іншої куль­ту­ри у сівозміні або гру­пи куль­тур, близь­ких за біологічни­ми вла­с­ти­во­с­тя­ми, по­над оп­ти­мальні па­ра­ме­т­ри їхня про­дук­тивність помітно зни­жується че­рез змен­шен­ня площі кра­щих по­пе­ред­ників, ско­ро­чен­ня строків по­вер­нен­ня куль­ту­ри на по­пе­реднє місце ви­ро­щу­ван­ня, у зв’яз­ку з чим погіршується фіто­санітар­ний стан грун­ту і посівів.

За да­ни­ми Ерастівської дослідної станції ко­лиш­нь­о­го Інсти­ту­ту ку­ку­руд­зи, най­е­фек­тивнішою за про­дук­тивністю і еко­логічною без­печністю бу­ла зер­но­ва сі­­возміна  го­рох — пше­ни­ця — ку­ку­ру­дза — ку­ку­руд­за . Во­на мак­си­маль­но на­си­че­на порівня­но ви­со­ко­про­дук­тив­ни­ми у цих умо­вах ку­ку­руд­зою і пше­ни­цею ози­мою за спри­ят­ли­во­го поєднан­ня груп куль­тур, різних за біологічни­ми вла­с­ти­во­с­тя­ми (зер­нові, ко­ло­сові, бо­бові, про­сапні). Ця сівозміна за­без­пе­чи­ла порівня­но ви­сокі вро­жаї, збо­ри зер­на, кор­мо­вих оди­ниць і пе­ре­трав­но­го про­теїну, до­б­рий фіто­санітар­ний стан грун­ту.

Розміщен­ня куль­тур після кра­щих по­пе­ред­ників ус­клад­нюється в спеціалізо­ва­них сівозмінах, які ха­рак­те­ри­зу­ють­ся ви­со­кою кон­цен­т­рацією ок­ре­мих куль­тур. У та­ко­му разі до ви­ро­щу­ван­ня до­реч­но підхо­ди­ти із ро­зум­ним ком­промісом, що дасть змо­гу за­без­пе­чи­ти стійку про­дук­тивність аг­ро­си­с­те­ми. В ос­нові та­ко­го підхо­ду — до­пу­с­ти­ма на­си­ченість, що за­без­пе­чує прий­нят­ну періодичність чер­гу­ван­ня ви­мог­ли­вих до розміщен­ня куль­тур, пра­виль­не поєднан­ня їх за сумісністю, до­дат­кові прий­о­ми, що поліпшу­ють чер­гу­ван­ня (проміжні посіви, вне­сен­ня міне­раль­них до­б­рив, за­сто­су­ван­ня си­де­ратів та ін.). На­при­клад, за по­тре­би у сівозміні мож­на ма­ти 75–100% і більше зер­но­вих. Такі куль­ту­ри, як ку­ку­руд­за, ячмінь, овес, соя, ріпак, за пра­виль­но­го поєднан­ня їх із ози­ми­ми (20–30%) мож­на ви­ро­щу­ва­ти без зни­жен­ня їхньої про­дук­тив­ності.

Уза­галь­нен­ня ре­зуль­татів досліджень у різних грун­то­во-кліма­тич­них зо­нах Ук­раїни свідчить, що за умов до­три­ман­ня оп­ти­маль­них па­ра­метрів на­си­чен­ня сівозмін відповідни­ми зер­но­ви­ми, технічни­ми і кор­мо­ви­ми куль­ту­ра­ми та раціональ­но­го розміщен­ня після по­пе­ред­ників уро­жайність по­льо­вих куль­тур за­ле­жить як від на­бо­ру (частки) їх у сівозміні, так і від співвідно­шен­ня у гру­пах куль­тур, різних за біологічни­ми вла­с­ти­во­с­тя­ми і тех­но­логією ви­ро­щу­ван­ня за прин­ци­пом пло­дозміни.

Оп­ти­маль­ний рівень на­си­чен­ня сівозмін зер­но­ви­ми, вра­хо­ву­ю­чи і по­тре­бу ви­ро­щу­ван­ня інших куль­тур (технічних — цу­к­ро­вих бу­ряків, со­няш­ни­ку; олійних — ріпа­ку і сої; кор­мо­вих — трав ба­га­торічних, од­норічних то­що) у Сте­пу і Лісо­сте­пу — до 60% (30 — пше­ниці ози­мої і 30 — ярих зер­но­вих, зер­но­бо­бо­вих і ку­ку­руд­зи), на Поліссі — до 50–55% (30–35 — ози­мих, 20 — ярих зер­но­вих, зер­но­бо­бо­вих і ку­ку­руд­зи).

21.02.2018
24830, Вінницька область, Гайсинський район, с. Ольгопіль, вул. Центральна, 131

+38 (067) 430-65-86

+38 (067) 432-29-70

+38 (097) 003-09-73

olgopol@ukr.net

VPV ™