Кілька років тому стратегічною культурою господарства був цукровий буряк — площа під ним становила 1250 га. Однак через низку економічних причин, зокрема падіння ціни на цукор, директор Павло Каленич прийняв складне рішення зменшити площу під солодкими коренями майже в 10 разів. Нині тут сіють лише 113 га цукрових буряків.
«Цукровий буряк ми не забуваємо, хоч ця культура дуже вимоглива в плані живлення і захисту. Її вирощування аграрії називають вищим пілотажем», — відмічає Іван Діхтяр.
У той час, як у господарстві зменшили площі під цукровими буряками, на зміну їм прийшла кукурудза. Тепер вона займає до 20% площі. Ольгопільські аграрії при класичній технології навчилися стабільно отримувати врожаї більше 10 т/га на круг. Для досягнення стабільних високих показників урожайності в агрофірмі постійно випробовують насіння різних виробників, але основними на полях є гібриди DEKALB, Pioneer, RAGT.
«Колись Микиту Хрущова не зовсім правильно зрозуміли, але сьогодні кукурудза справді стає царицею полів. І процес її вирощування набагато простіший у порівнянні, наприклад, із тим же цукровим буряком», — усміхається Павло Каленич.
В «Агрофірмі «Ольгопіль» чудово справляються з бур’янами в посівах кукурудзи за допомогою давно звичного препарату МайсТер® Пауер. Разового обробітку цим гербіцидом вистачає на весь сезон. Боротися зі шкідниками допомагає внесення трихограми, що, за словами головного агронома, є дієвим і економічно вигідним.
Зрештою, усі інноваційні способи інтенсифікації виробництва допомагають аграріям отримувати хороші врожаї, а відтак одержувати прибутки та підтримувати село, де вони працюють.