З історії походження цукрових буряків відомо, що їх було виведено з дикоростучих форм, які росли на узбережжі Середземного моря. Проте, цукровий буряк, таким, яким ми його знаємо, виник в результаті інтенсивної роботи селекціонерів. Наріжним каменем став 1747 рік, коли німецький вчений А. С. Маргграф виявив, що цукор, який до того добували з цукрової тростини також міститься і в цукрових буряках. В подальшому учень Маргграфа Ф. К. Аккард розпочав дослідження із селекції, технологій вирощування та переробки цукрових буряків на цукор. Він з кормових буряків відбирав білі форми. Зразок з білою м'якоттю, білою шкіркою, який лише головкою виступав з ґрунту виявився найбільш цукристим. У 1802 році Аккард одержав перший урожай чисто білого буряку з вмістом цукру 5-7%, який пізніше за місцем вирощування отримав назву сілезький білий. З одної тонни коренеплодів він добув лише 30 кг цукру.Першими на винахід А. С. Маргграфа звернули увагу Пруссії, а вже за кілька років бурякове цукроваріння поширилося в Франції і стало одним з економічних пріоритетів Наполеона.
Початок вирощування цукрових буряків в Україні припадає на 1820 роки. У 1840 році граф О. Бобринський збудував у м. Сміла потужний цукровий завод і таким чином започаткувавширокий розвиток бурякоцукрової галузі в Україні. На кінець XIX ст. в країні було 280 цукрових заводів, площа під цукровими буряками досягала 500 тис. десятин (546 тис. га). В 1913 роцібуряки вирощували на площі 676 тис. га, валовий збір коренеплодів становив 11,3 млн тонн, урожайність – 16,8 т/га, споживання цукру на душу населення – 8,1 кг.
Сьогодні, цукровий буряк є однією з найважливіших технічних культур, яка розповсюджена в цілому світі і яка є сировиною для цукрової промисловості. Світове виробництво цукру перевищує 168 млн тонн, з яких близько 69% отримують з цукрової тростини і 31% - з цукрових буряків. Цукрові буряки вирощують у багатьох країнах світу.Близько 80 % усіх посівних площ та валового збору цукрових буряків припадає на Європу. Найбільші посівні площі цукрових буряків зосереджені в Україні, Франції, США, Польщі, Німеччині, Італії, Румунії, Чехії, Словаччині, Англії, Бельгії, Угорщині.
У 2018 р. посівні площі під цукровими буряками у Вінницькій області збільшаться на 13 тис. га у порівнянні з 2017 р. Про це повідомила прес-служба Вінницької ОДА.
За словами директора Департаменту агропромислового розвитку та природних ресурсів ОДА Миколи Ткачука у 2018 р. планується значне збільшення площі посіву цукрових буряків. Цього року під посіви готують близько 70 тис. га. Минулого року цукрових буряків посіяли на площі 57 тис. га.
Загалом вал цукрових буряків по області склав понад 3 млн т. За підрахунками департаменту АПК, цукровими заводами Вінниччини виготовлено 445 тис. т цукру.