Два роки тому у невеличкому селі Жабокричка Чечельницького району Вінницької області з’явилася ферма «Україна-О». Господарство започаткувала агрофірма «Ольгопіль».
— Два роки тому ми побудували цю ферму, принаймні для того, щоб тут було де працювати тій людині, яка виросла в цьому селі. Думаємо, що це тільки початок, - розповів директор фірми «Ольгопіль» Павло Каленич.
Там де, ще нещодавно не було нічого, зараз зведені корівники, склади, сушарки для ведення фермерства, та ростуть садки і квітники, щоб радувати очі працівників. Наразі на фермі вже 600 корів. Контакт доярів з молоком зведений до мінімуму, адже на фермі встановлено обладнання швейцарської фірми «Dalaval», яке майже повністю автоматизує всі процеси. Таким чином з одного монітора можна контролювати процес доїння на всій фермі.
— У нас стоїть програма «Del Pro». Завдяки цій програмі ми можемо спостерігати за всіма тваринами. Контрольна дойка в нас кожен день. В моніторі я чітко бачу скільки молока корова дала вранці, в обід та ввечері. В програму ми вводемо всі дані про корову: коли народилася, як звати, ріст, вага, парування, народження теля тощо, - пояснив головний зоотехнік Олег Валерійович.
Кожна корова дає 18 літрів молока на добу. Якщо менше, програма це фіксує і до тварини відправляються спеціалісти, щоб перевірити її стан. До речі, в корівниках немає неприємного запаху, а тварини чисті та доглянуті.
— По завершенню зміни ми перевіряємо всю партію. Якщо в партію раптом потрапило молоко від корови, якій, наприклад, вкололи антибіотик, бракується все і виливається, - пояснив директор ферми «Україна–О» Михайло Федчишин.
Худоба на фермі не випасається і має однаковий раціон весь рік. Цікаво, що в кожної тварини є кличка. Імена корів написані на спеціальній карточці, що висить над стійлом.
— Так, в це важко повірити, але ми справді знаємо їхні імена. Більше скажу у кожної свій характер. Я ще не всіх вивчила, тому що не так давно працюю. Я місцева влаштувалася сюди нещодавно, бо тут хороші умови, приємна атмосфера, в нас тут навіть садок є, - посміхається технолог Оксана.
Наразі молоко здають, але незабаром агрофірма «Ольгопіль» планує переробляти продукт на власному виробництві.
— Ось тут поруч із фермою будуємо молоко-переробну лінію. Я люблю молочні продукти, але з магазину я їх не їм. А тут все буде домашнє. Будемо готувати сири, йогурти, сметану, - розповів П.Каленич.
Для втілення ідеї фермери вже закупили ізраїльське обладнання і наразі будують підприємство.
— Перед тим як домовитися з ізраїльською фірмою про обладнання ми поїхали подивилися на нього, вони презентували нам продукти, які здатна виробляти лінія: різні сири, йогурти.. Така смакота! - додав М.Федчишин.
Наостанок Павло Каленич пообіцяв, що до кінця року молочна продукція агрофірми «Ольгопіль» зроблена по-домашньому вже з’явиться на прилавках магазинів.