Цей травмонебезпечний період у сільськогосподарському виробництві зумовлений: максимальним напруженням; перенасиченістю праці, що призводить до помилкових дій; нехтування безпекою та відсутністю належного контролю за безпечним виконанням робіт з боку інженерно-технічного персоналу.
Що повинні зробити керівники, щоб жнива були безпечними?
Перед початком збиральних робіт керівники сільськогосподарського виробництва усіх форм власності повинні провести певні організаційні профілактичні заходи для недопущення випадків травмування працюючих на жнивах.
У першу чергу, необхідно забезпечити:
• проведення інструктажів з охорони праці з усіма працівниками, які будуть брати участь у збиранні врожаю. Проведення інструктажів фіксується в Журналах реєстрації інструктажів з охорони праці; інструктажі проводять інженерно-технічні працівники, які у встановленому порядку пройшли відповідне навчання (1 раз на три роки) і мають відповідне посвідчення;
• допуск до роботи на тракторах та комбайнах механізаторів віком не молодше 18 років, які пройшли медогляд, навчання та інструктаж з охорони праці та пожежної безпеки і мають посвідчення на право керування сільськогосподарською технікою відповідної категорії;
• зернозбиральні комбайни та інша техніка, яка залучається до роботи, мають бути зареєстрованими та пройти відповідний обов’язковий технічний контроль;
• розроблення схеми руху транспорту по території та на полях господарства з визначенням дозволених та заборонених напрямків руху; ознайомлення під розписку всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів;
• обладнання місць короткочасного відпочинку та вживання їжі, майданчиків для зберігання техніки та паливно-мастильних матеріалів; укомплектування всіх робочих місць, тракторів та зернозбиральних комбайнів медичними аптечками першої допомоги, знаками аварійної зупинки, інструментом та первинними засобами пожежогасіння;
• огородження всіх обертових частин сільськогосподарських машин і механізмів;
• підготовку земельних ділянок для роботи машинно-тракторних агрегатів, перевірку наявності провисання проводів ліній електропередач;
• забезпечення всіх працівників, які будуть зайняті на жнивах, спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з існуючими нормами.
Під час скиртування необхідно:
• особам, які працюють на скиртуванні соломи, провести медогляд та спеціальне навчання і перевірку знань з охорони праці;
• забезпечити працівників справними вилами, страхувальним знаряддям, засобами сигналізації (свистками, прапорцями);
• скиртування дозволяється проводити у світлий час доби та не дозволяється під час грози;
• колісні трактори, які зайняті на транспортних роботах, перевести на максимальну ширину колії коліс.
Для безпеки дорожнього руху необхідно:
• забезпечити обов’язкове проведення передрейсових медичних оглядів водіїв та механізаторів;
• впевнитися у наявності посвідчення на право керування транспортом відповідної категорії, дорожнього листа, товарно-транспортних документів;
• підвищити контроль за своєчасністю повернення транспорту та сільськогосподарської техніки на місце зберігання та здачу її під охорону, заборонити залишати сільськогосподарську техніку вдома у водія чи механізатора.
На зернотоках та зерноскладах необхідно:
• при вході встановити плакати: «Вхід стороннім особам заборонено»;
• бункери для зерна повинні мати решітки або кришки на лазових і завантажувальних люках і бути обов’язково замкнені;
• встановити огородження всіх обертових частин зерноочисних та зерно навантажувальних машин;
• провести лабораторну перевірку опору контурів заземлювальних пристроїв, опору петлі фаза-нуль;
• під час виконання ремонтних і обслуговуючих робіт потрібно вимикати електричну напругу на рубильниках та пускових пристроях вивішувати таблички: «Не вмикати, працюють люди!» та виконувати інші вимоги електробезпеки.
Вимоги до працівника
Відповідно до ст. 14 Закону України від 14.10.1992 р. № 2694-XII «Про охорону праці» працівник зобов’язаний:
— дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;
— знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
— проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.
Працівник несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.
Важливо для всіх!
Дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку, встановленого на підприємстві та організація контролю за їх дотриманням з боку адміністрації. Заборонено допускати до роботи працівників у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння, хворих, а також тих, що не відпочили протягом встановленого законодавством часу.
Всі ці вимоги нормативно-правових актів відомі, але не завжди виконуються, хоча саме їх недотримання може призвести до непоправного. Керівникам підприємств потрібно слідкувати за усуненням можливих порушень і з усією відповідальністю поставитися до безпеки працівників на жнивах.
Звертаємося до всіх, хто буде працювати на жнивному полі!
Бережіть своє життя і здоров’я, адже тільки виконання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці, належна організація робіт дадуть змогу провести збирання зернових без травм і аварій.