100 % натуральні кавуни вирощують на баштані Агрофірми «Україна – О», що входить до СТОВ «Ольгопіль» і господарює на півдні Вінниччини
Більшість сільськогоспвиробників Вінниччини вже давно відмовилися від вирощування такої культури, як кавун. Передусім через те, що вимагає вона здебільшого механічної праці, ручної, а отже значних витрат. Та як показує досвід агрофірми «Ольгопіль» і її структурних підрозділів, вчасний догляд, дотримання технологічної карти та любов до своєї справи – це не просто щедро всіяне поле смугастими, але й ековідпочинок для душі. Адже на Ольгопільському баштані можна не лише придбати кавун, чи диню, але й відпочити від міської суєти у «готелі з очерету»», чи просто помилуватися квітами, які довкола.
«Під баштан цього року виділили понад 4 гектари. Кавуни тут різних сортів, тому й на вигляд різні одні полосаті, інші темно-зелені, чи взагалі світлі. Але всі смачні. Так само, як і дині. Вирощуємо їх без внесення жодних добрив, чи стимуляторів, бо для своїх людей, щоб місцеві куштували своє – 100 % натуральне. Продаємо за прийнятними цінами, дешевше ніж на ринках. Приїхали на баштан, обрали кавун, який на вас дивиться, і придбали», – каже керівник АФ «Україна – О» Михайло Федчишен.
У господарстві технології вирощування цієї культури відпрацьовували кілька років, підлаштовуючись під різні погодні умови, сорти та засоби догляду. Технологічна карта напрацьовані і сорти перевірені. Завдяки спекотному літу, кавуни цього року не просто вродили, а за розмірами та смаком не поступаються херсонським. Тому гарно продають як на місці, так і за замовленням.
Нагадаємо, що закладати баштан у господарстві почали з 2006 року. Робота біля ягід розпочинається в початку травня і триває до кінця жовтня. Кавуни з Ольгопільщини вже добре знають у сусідніх громадах та навіть сусідній Одеській області.